Łączę płatki owsiane z prostymi składnikami i piekę pyszne ciasteczka. Przepis na szybką przekąskę
Jeśli marzy ci się słodka przekąska, wybierz taką, która wyjdzie ci na zdrowie. Jak choćby te ciasteczka z płatków owsianych. Robi się je prosto i szybko, bo płatki wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, a potem z otrzymanej masy uformować ciasteczka. Po upieczeniu są pyszne i chrupiące. W sam raz na deser.
Jakie płatki są najlepsze na ciasteczka?
Do przygotowania ciasteczek owsianych najlepiej użyć zwykłych płatków owsianych. Inaczej zwą je górskimi i są to płatki nieprzetworzone, które są bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne. Można też sięgnąć po płatki owsiane błyskawiczne, które mają nieco delikatniejszą strukturę, ale też zawierają mniej cennych składników. Ani jednych, ani drugich płatków nie trzeba wcześniej namaczać czy gotować. Suche wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami, by powstała zwarta masa.
Jak zrobić proste ciasteczka owsiane?
Przygotowanie tych ciasteczek owsianych to prawdziwa bułka z masłem. Płatki owsiane trzeba tylko wymieszać z pozostałymi składnikami suchymi, a potem dodać je do wymieszanych mokrych składników. Całość należy dokładnie wymieszać, by powstało lekko kleiste ciasto.
Przepis: Proste ciasteczka owsiane
Ciasteczka z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i miodem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyW dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. W osobnej misce połącz masło orzechowe, miód i jajko. Do mokrych składników dodaj suche i całość mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Formowanie i pieczenie ciastekŁyżką lub dłonią nabieraj porcje masy i formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż się lekko zrumienią.
Wskazówka: Ciasto na ciasteczka owsiane można też niezbyt cienko rozwałkować, a potem szklanką wykroić z niego krążki.
Czym można wzbogacić ciasteczka owsiane?
Ciasteczka owsiane są zdrowe, a mogą być jeszcze zdrowsze. Wystarczy, że dodacie do nich jeszcze inne składniki. Mogą to więc być: posiekane orzechy, ciemna czekolada, suszone owoce czy wiórki kokosowe. Smak przekąski doskonale podkręcą też przyprawy, np. szczypta cynamonu, kardamonu czy mielonego imbiru.